Blogopmaak

NIEUWS

Koolhydraatarm brood aanrader of niet?

Nicole Verbeek • feb. 11, 2021
Val je er ook echt van af? Is het beter? Dat is de vraag die wij vaak in de praktijk horen.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: koolhydraatarm brood bevat niet per se minder calorieën. Er zitten weliswaar minder koolhydraten in dan in gewoon brood, maar meer eiwitten en vet. Per saldo levert koolhydraatarm brood ongeveer evenveel calorieën als gewoon brood.

Wel geldt dat eiwitten en vet meer verzadigend werken dan koolhydraten. Bovendien bevat koolhydraatarm brood vaak meer vezels. Daardoor zou je minder snel honger krijgen na het eten van koolhydraatarm brood, al is dat nog niet aangetoond door onderzoek.

30 procent minder koolhydraten
In een gewone volkoren of meergranen boterham zit gemiddeld 13 gram koolhydraten. Een koolhydraatarme boterham bevat minimaal 30 procent minder, zo tussen 5 en 10 gram koolhydraten.

De koolhydraten uit gewoon brood zijn meestal afkomstig van tarwemeel, de basis van gewoon brood. In koolhydraatarm brood is een deel van het tarwemeel vervangen door sojameel en soms ook bonenmeel. Hierin zitten minder koolhydraten dan in tarwemeel, maar wel meer eiwitten.

Meer gezonde vetten en vezels
Lijnzaad en zonnebloempitten worden vaak aan koolhydraatarm brood toegevoegd. Hierdoor is het vetgehalte wat hoger dan van gewoon brood. Maar dat is niet ongezond, want het betreft vooral de goede onverzadigde vetten.

Ook vezelrijke ingrediënten als tarwezemelen of haverzemelen worden nog wel eens toegevoegd. Het vezelgehalte van koolhydraatarm brood is daardoor meestal een stuk hoger dan dat van gewoon brood.

Andere smaak én prijs
De smaak van koolhydraatarm brood wijkt af van die van gewoon brood en ook de structuur van het brood is anders dan je gewend bent. Nog een verschil: de prijs. Koolhydraatarm brood is stukken duurder dan gewoon brood. Vaak kun je voor de prijs van een half koolhydraatarm brood een heel gewoon brood kopen.

Term koolhydraatarm verboden
Zie je op een verpakking staan 'koolhydraatarm brood'? Dan is de fabrikant eigenlijk in overtreding. In de warenwet (de regels waaraan voedingsmiddelen moeten voldoen) is de term koolhydraatarm brood helemaal niet toegestaan. Hoe mag een brood met ten minste 30 procent minder koolhydraten dan wel genoemd worden? Wel toegestaan zijn: brood met minder koolhydraten of brood met een verlaagd koolhydraatgehalte.

Aanrader?
Is koolhydraatarm brood een aanrader? Wat voedingswaarde betreft is het dus niet gezonder of ongezonder dan gewoon brood. Koolhydraten zijn een normaal onderdeel van onze voeding, maar wie veel brood, rijst, pasta en aardappelen eet, krijgt er relatief veel van binnen. Minderen met koolhydraten kan slim zijn voor wie wil afvallen of diabetes heeft. Als je dan toch brood wilt blijven eten, dan biedt koolhydraatarm brood uitkomst.

Brood overslaan bij lunch of ontbijt
Maar je kunt natuurlijk ook minderen met brood. Nederland is een van de weinige, zo niet het enige land, waar twee broodmaaltijden per dag gangbaar zijn. Dat gaat vaak ten koste van de variatie in onze voeding. Gooi het eens over een andere boeg en eet bijvoorbeeld een salade of soep bij de lunch. Of eet granola, noten en vers fruit met yoghurt als ontbijt. Zo verlaag je ook het koolhydraatgehalte van je voeding. En je krijgt meteen wat extra groente, fruit of noten binnen.

Koolhydraatbronnen
Van de totale hoeveelheid koolhydraten die we binnenkrijgen, komt gemiddeld:

36 procent uit brood, pasta, rijst en graanproducten.
19 procent uit suiker, snoep, koek en gebak.
13 procent uit dranken.
10 procent uit zuivel.
8 procent uit aardappelen.
7 procent uit fruit.
7 procent uit overige voedingsmiddelen.
 
door Nicole Verbeek 01 feb., 2024
Wij groeien en zijn daarom op zoek naar een enthousiaste en commerciële diëtist, voedingscoach of lifestylecoach die in de omgeving woont van Uden. Wat ga je bij ons doen? Als coach begeleid je zelfstandig cliënten bij het behalen en behouden van hun streefgewicht volgens het concept van Body Slim. Dit doe je door middel van een koolhydraatarm en eiwitrijk dieet. Een belangrijk aspect van deze functie is dat je, onder andere d.m.v. persoonlijke coaching, een goede relatie met onze cliënten opbouwt. Aantal uren. De functie bestaat in eerste instantie uit circa 8 uur per week verdeeld over dinsdagavond en een ander dagdeel naar zelf in te delen, maar dit is nu vrijdagochtend. Naar verwachting zullen deze uren snel uitgebreid gaan worden. Welke competenties heb je bij ons nodig? Een afgeronde opleiding Voeding en Diëtetiek of gewichtsconsulente/voedingscoach is een pre. Sterke affiniteit met afvallen en koolhydraatarme voeding. Flexibel inzetbaar, bereid om buiten kantooruren te werken. Commercieel, zelfstandig, enthousiast en klantgericht. Goede sociale vaardigheden. Wij leiden jou intern op, dus opleiding is niet verplicht. Jouw enthousiasme om klanten te helpen en te motiveren is het belangrijkst! Word jij enthousiast van deze vacature? En ben jij de commerciële en vlotte coach waar wij naar op zoek zijn? Stuur dan gauw je CV, voorzien van foto en begeleidende brief naar Nicole Verbeek. Soort dienstverband: Fulltime, Onbepaalde tijd, ZZP Parttime uren: minimaal 8 per week Verwachte startdatum: 3-1-2022 Uurloon: € 15,00 - € 17,50 afhankelijk van ervaring
door Jacques Stoop 20 dec., 2021
Duik je in de winter het liefst onder een dekentje met een grote mok warme chocolademelk? Dat snappen we, maar wij dagen je uit om tóch de deur uit te gaan en een frisse neus te halen. Dit zijn zeven redenen waarom wandelen in de kou hartstikke gezond is. 1. Goed voor je hart en bloedvaten Als je in de winter een lange tijd achter elkaar zit, kun je het behoorlijk koud krijgen. Je herkent het gevoel vast wel van die ijskoude handen en voeten. Door een wandeling te maken, gaat je hartslag omhoog en gaat je bloed stromen. Dit zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur stijgt en die kou in je voeten als sneeuw voor de zon zal verdwijnen. 2. Goed voor de lijn We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat wandelen goed is tegen overgewicht. Wist je dat een uur stevig doorlopen bij gemiddeld 5 kilometer per uur kan zorgen voor de verbranding van maar liefst 240 kilocalorieën? Door dagelijks een wandeling van een uur te maken, kun je wel twaalf kilo per jaar kwijtraken. Daarbij kun je de kans op obesitas met 50 procent verlagen door dagelijks een uur te bewegen. 3. Goed voor je spieren en botten Ook in de winter schijnt de zon. Dit zijn de momenten waarop je het beste naar buiten kunt gaan. Zonlicht is namelijk een belangrijke bron van vitamine D . Deze vitamine helpt bij het versterken van je botten. Daarbij maakt wandelen de spieren en botten sterker, waardoor de kans op osteoporose of botontkalking verlaagd kan worden. 4. Goed tegen Alzheimer Wandelen is niet alleen goed voor je fysieke toestand, maar ook voor je mentale. Uit onderzoek blijkt dat regelmatig wandelen het risico op dementie en Alzheimer op latere leeftijd kan verminderen. 5. Goed tegen diabetes Een dagelijkse wandeling verkleint de kans op diabetes type 2 . Door elke dag 3500 stappen te zetten, kun je het risico op diabetes verlagen met maar liefst 29 procent. Ook als je al diabetes hebt, is wandelen heel goed voor het lichaam. Die conclusie werd getrokken door onderzoekers van het Radboudumc . 6. Goed voor de nachtrust Wandelen heeft een zeer positief effect op de nachtrust. Zo werkt de spijsvertering beter door beweging, waardoor je darmen ’s nachts rustiger zijn. Door vijf dagen per week een half uur stevig door te stappen, kunnen slechte slapers zo’n drie kwartier tot een uur extra slaap per nacht krijgen, schrijven Catelijne Elzes en Deborah Freriks in het boek Van dit boek ga je beter slapen (en je wordt er knapper van) . 7. Goed voor je humeur De kans op somberheid en depressie is tijdens de donkere dagen groter. Voldoende dag- en zonlicht zijn zeer essentieel om dit tegen te gaan. Daarom is het belangrijk om overdag een wandeling te maken, bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze. Zo kan 30 minuten wandelen per dag de symptomen van depressie al met 36 procent verminderen. Let wel: met een eenmalige wandeling zullen deze voordelen weinig effectief zijn. Pas wanneer je regelmatig gaat wandelen, bijvoorbeeld wanneer je vijf dagen per week een half uurtje gaat lopen, zul je de positieve effecten merken. Je kunt er vandaag nog mee beginnen!
door Jacques Stoop 20 dec., 2021
Frituren maakt eten extra vet en je krijgt er nare frituurluchtjes van in huis. Met de airfryer frituur je ook, maar dan met hete lucht! Het resultaat: minder vet in je eten en je ruikt er niks van. Wat is nu het verschil tussen een airfryer en frituurpan? De frituurpan werkt met hete olie die het voedsel dichtschroeit en waarbij het voedsel ook aardig wat vet absorbeert. Door de hete olie krijgt het buitenste laagje een krokant korstje. Waar de frituurpan dus vet nodig heeft voor het gewenste resultaat, doet de airfryer dit geheel door de circulatie van hete lucht. Je hoeft geen vet toe te voegen, hooguit een heel klein beetje voor de smaak. Door de combinatie van heteluchtstroom en temperatuur, wordt het voedsel in de airfryer knapperig van buiten en gaar van binnen. Is friet uit de airfryer gezonder? Als je friet uit de frituurpan vergelijkt met friet uit de airfryer, dan is het verschil in vetpercentage heel groot. Friet uit de airfryer bevat tot 90 procent minder vet dan friet uit de gewone frituur. Nou is vet niet per se ongezond, maar frituurvet staat niet bekend om zijn gezondheidsvoordelen. Nee, liever halen we vet uit gezonde producten, zoals: avocado, vette vis en noten. Tip: gebruik ovenfriet. Ovenfriet is speciaal gemaakt om te bakken in de hete lucht en wordt krokanter dan gewone friet. De laatste tijd hoor je ook veel over de kankerverwekkende stof acrylamide die in friet ontstaat tijdens het frituren. Omdat deze stof zich vormt door hoge verhitting van de combinatie van bepaalde eiwitten en zetmeel die in de aardappel zitten, ontstaat dit ook bij bereiden in de airfryer. Het gehalte aan acrylamide beperk je door friet niet te bruin te bakken. Dit geldt voor friet uit de friteuse en ook voor friet uit de airfryer. Groentes bereiden in de airfryer Je kunt veel meer met de airfryer dan alleen patat bakken. Ook groentes kun je bereiden in de airfryer! Omdat je hierbij nauwelijks vet gebruikt is dit een gezonde en lekkere manier van groenten bereiden. Voor eventuele zwarte randjes die ontstaan hoef je ook niet bang te zijn, bij groenten zijn die niet schadelijk. Je kunt een variatie aan groentes in de airfryer doen, bijvoorbeeld ui, paprika en peultjes. Snijd de ui en paprika in kleine stukjes en halveer de peultjes. Dompel ze dan 5 minuten in water zodat de groentes helemaal onder staan. Het water wordt nu geabsorbeerd en hierdoor verbranden de groentes niet en behouden ze hun mooie kleur en lekkere bite. Maar je kunt ook plakken aubergine grillen of groentespiesjes (met courgette, paprika en champignons) roosteren. Laat de satéprikkers in dat geval van tevoren even weken in water. Wat kun je nog meer met de airfryer? Met een airfryer kun je grillen, bakken, poffen, frituren en roosteren. Wat dacht je van een omelet, een bananenbrood of een combinatiegerecht van kip met aardappeltjes? Het kan allemaal! Voor sommige gerechten zoals een omelet of bananenbrood heb je wel extra accessoires nodig zoals een bakvorm of een springvorm die in de airfryer past. Oliebollen uit de airfryer? Met het oog op de komende jaarwisseling is het misschien wel leuk om oliebollen te bereiden in de airfryer. Ook wat minder vet, want de oliebol kan in de airfryer geen vet opnemen. Je hebt hiervoor oliebollenbeslag nodig en slechts één eetlepel olie. Per keer kun je 4 oliebollen in de airfryer doen met de lepel olie. Je bakt ze in 10 minuten gaar en krokant. Uiteraard kun je ook kant-en-klare oliebollen kopen bij de oliebollenkraam en deze even opwarmen in de airfryer, maar die oliebollen zijn natuurlijk wel gewoon in vet bereid.
TOON OUDERE BERICHTEN
Share by: